Problemen i sjukförsäkringen bara fortsätter…

Situationen i sjukförsäkringen är fortsatt allvarlig. I en jämn ström kommer nu rapporter in om problem och orimliga konsekvenser av de nya sjukskrivningsregler som börjat tillämpas från årsskiftet:

 • I morgonnyheterna idag berättades exempelvis om en företagare som fått diskbråck och av Försäkringskassan nekats sjukpenning på grund av att han bedömndes kunna ta ett annat jobb på hela arbetsmarkanden. Han kunde naturligitvis inte heller få någon a-kassa, eftersom han ju var sjuk. Detta gör att han tvingas lägga ned sitt företag.
 • Från Skaraborg rapporteras samtidigt att allt fler som sparkas ut från sjukförsäkringen nu kommer ut på arbetsmarknanden. Men ”deras chans att få ett vanligt jobb är nästan obefintlig, och något annat stöd finns inte heller som kan underlätta en anställning någonstans.”, rapporterar SR från Skaraborg. Denna bild bekräftar den analys som TCO nyligen gjorde i rapporten Jakten på superarbetskraften fortsätter!.
 • I Blekinge har de förtroendevalda på Fackförbundet ST vid Försäkringskassan hoppat av. Orsaken är att deras fackliga tid halverats samtidigt som personalen fått en mer pressad arbetssituation och mer ansvar.
 • Att pressen på de Försäkringskasseanställda är tuff just nu bekräftas av att det allt för ofta blir fel i handläggningen. En cancersjuk kvinna i Boden fick exempelvis ett brev från Försäkringskassan där det stod att hon hade dött. Förklaringen till misstaget var att den ansvarige handläggaren satt med lite för många ärenden…

Detta var bara några exempel på radioinslag denna morgon som rör krisen i sjukförsäkringen. Det känns onekligen som att det finns behov av en ordentlig översyn av de nya sjukskrivningsreglernas konsekvenser.

Särskilt allvarligt är läget om man tar hänsyn till att vi bara befinner oss i början av en djup lågkonjunktur, där de med ohälsa riskerar att drabbas särskilt hårt. Man undrar vart omsorgen med de allra mest utsatta tagit vägen? Gör den ekonomiska krisen att vi inte lägre ska/bör prioritera humanitet och omtanke med de av oss som haft oturen att drabbas av ohälsa?

 • Jag träffade fackligt förtroendevalda på FK i Jönköping igår. Det är tufft att höra deras vittnesmål över de som drabbas av regelförändringarna, men också hur deras arbetsmiljö är nästintill ohållbar.

 • Jag håller verkligen med om att det behövsen ordentlig översyn av de nya sjukskrivningsreglernas konsekvenser.
  I riksdagsdebatten i förra veckan försökte ansvarig minister ducka för den frågan.
  Men vi i oppositionen får inte ge upp utan fortsätta driva på för ett bättre trygghetsystem

 • Roger

  Det börjar brännas runt alliansen lite varstans.
  Börjar faktiskt bli tveksam om de kan sitta tiden ut, när nu problemen för vanliga svenskar eskalerar till ohållbara nivåer. Hur länge kan de blunda? Börjar nästan likna en dåres invishet!

 • Pingback: Moderat smutskastning av sjukpensionärer « Ett hjärta RÖTT()

 • GW

  Hörde precis att regeringen satsar pengar för att förändra attityden till psykiskt funktionshindrade. Först bedriver regeringen fötalskampnjer och stiftar lagar som tydligt visar förakt för sjuka och framförallt på de sjuka som inte har en synlig sjukdom. Sedan satsar dom några miljoner för att vi ska ha en positivare attityd till föraktet. Det är inte lätt att le medan man blir bespottad och förnedrad.