Socialbidrag är inte försäkring!

Den senaste tiden har en rad märkliga och samtidigt skrämmande uppgifter förmedlats i media rörande den verklighet som gäller för dem som hittills utförsäkras från sjukförsäkringen. Det rör sig om drygt 15.000 personer, som vid årsskiftet blivit av med sin ersättning från sjukförsäkringen (inte för att de tillfrisknat utan för att de passerat en av regeringens nya tidsgränser).

Dessa personer hänvisas nu till ett introduktionsprogram som Arbetsförmedlingen ansvarar för. De som har kvar sin anställning måste ansöka om tjänstledigt, vilket arbetsgivaren inte har någon laglig skyldighet att bevilja. Vill de behålla sin anställning kan de bara hoppas att arbetsgivaren inte agerar på samma sätt som exempelvis Freudenberg Household Products.

De flesta (ca 80 procent) av de som hittills utförsäkrats p.g.a. den nya tidsgränsen har skrivit in sig på AF. Medan andra anser sig vara för sjuka för att göra detta. 

De som har gått med i introduktionsprogrammet har fått sina ansökningar om förlängd sjukpenning hos FK strukna, berättar idag Dagens Eko. Enda möjligheten att ansöka om sjukpenning, för dem som ansåg sig vara för sjuka, var alltså att avstå från både introduktionsprogrammet och ersättning i avvaktan på ett sjukpenningbeslut. På frågan om hur de personer som valt denna utväg ska kunna försörja sig, under tiden de väntar på beslut, säger Cristina Husmark Pehrsson idag:

Skulle det vara så i slutändan att man behöver komplettera upp sin inkomst så är det ju försörjningsstöd som gäller.”

Ministern får det alltså att låta som att försörjningsstöd (socialbidrag) fungerar ungefär som en tilläggsförsäkring där man, om man uppfyllt vissa villkor, kan ”komplettera upp sin inkomst”. Vad ministern dock inte berättar är att för att bli berättigad till socialbidrag måste man först ha ”fattiggjorts” (en term som forskare ofta använder). Det handlar då om att man måste ha gjort sig av med sina besparingar, sålt sommarstugan, bytt ned sig när det gäller boende osv.

Bakom en del av de kraftigt ökande socialbidragssiffrorna (+ 20 procent 2009) döljer sig alltså i vissa fall situationer där människor som haft oturen att drabbas av ohälsa tvingas vika ut och in på sin privatekonomi för att sedan i bästa fall, efter en individuell behovsprövning, få rätt till ett stöd som gör att man precis klarar sig över gränsen för existensminimum.

Socialförsäkringsministerns uttalande i Dagens Eko är skrämmande. Är det verkligen värdigt en välfärdsstat att hänvisa personer med ohälsa till ”socialen”?

För varje dag som går blir vi allt fler, också bland Alliansens sympatisörer, som anser att det har gått för långt.

Därför blir min avslutande uppmaning; Cristina Husmark Pehrson och Fredrik Reinfeldt stanna upp, tänk efter och inse att sjukförsäkringsreglerna inte längre är rimliga och rättssäkra. Kasta bort den kortsiktiga partipolitiska prestigen och gör ett utförsäkringsstopp, samtidigt som regelverket och tidsgränserna i sjukförsäkringen ses över ordentligt!

Det hade gett både regeringen och sjukförsäkringen ökad trovärdighet.

 • GW

  Det som händer är en fullständig katastrof och ovärdigt i ett land som Sverige. Jag kan inte förstå varför inget ddrastiskt händer. CHP staplar den ena lögnen på den andra och fäller de mest hårresande kommentarer jag hört. Jag får kalla kårar då jag ser hur man förtalar, föraktar och förnekar sjuka och svaga. Inget tycks påverka Regeringen Reinfeldt i nuläget. Inför valet tänker han väl fimpa CHP och tror därmed att folk ska sluta engagera sig så han kan fortsätta på den inslagna vägen.
  Jag hoppas att hans planer går i stöpet men den skada han orsakat går i vissa fall inte att reparera och i andra fall tar det mycket lång tid.

 • Piia-liisa

  Ligger man sedan på gränsen till norm, dvs strax över t ex med 100:-/mån och behöver gå till tandläkaren, doktorn eller andra instanser som har egenavgifter, får man i allafall i vår kommun ett rungande nej. Man ligger ”Över norm” och då har man inte rätt till ersättning. Den summa som är ”över norm” ska nämligen sparas för att användas just till oförutsedda utgifter. Vem klarar att spara några få hundralappar/månad när man redan ligger så lågt att pengarna inte ens räcker till det nödvändigaste, trots att den sk riksnormen anses göra det. Det räcker med att bo på en ort där maten kostar lite mer än vad den gör i medeltal eller vad man nu räknar efter. Jag har själv gjort (ovetenskaplig) jämföelse mellan två näraliggande orter, där den ena bara har en butik och den andra har två. I orten där en butik är ensam är maten generellt sätt dyrare än i den andra orten. På vanliga basvaror kan skilja upp emot 15% och mer! Där försvinner det ”över norm” på en gång!

 • Pingback: Socialbidragsministern har gjort det igen « Ett hjärta RÖTT()

 • Pingback: En mytoman som minister « De Tystas Röst()

 • Pingback: Mörka krafter härja. | annarkia()

 • Pingback: Mörka krafter härjar. | annarkia()

 • Pingback: Empati « Alliansen 2010()

 • Pingback: Försäkringskassan i fårakläder? | - Det perfekta livet()

 • Ja, det här var ju inte riktigt vad jag hade väntat mig. Att behöva vända mig till socialförvaltningen pga sjukdom?!
  Att vara sjuk innebär att man omfattas av sjukförsäkringssystemet, men inte numera… om man är långtidssjuk som jag är. Jag hade hoppats på att iallafall klara 75% och arbetstränade hos min arbetsgivare där jag har en anställning på 100% i botten sen flera år. Men jag klarade inte av det, tyvärr… vilket leder till att jag som ensamförsörjande mamma till en tonåring nu ska klara mig på en halvtidslön fr o m augusti i år. Jag ansöker om sjukersättning tillsvidare innan dess, får se hur det går med det… men går det inte, ja vad gör jag då? Att gå med i ett projekt där jag skriver under på att jag är frisk o arbetsför vägrar jag göra, då det är en form av bedrägeri jag inte kan skriva under på. Jag ÄR INTE frisk! Men men… då får det väl bli socialförvaltningen då… kanske. Eller så hittar jag andra lösningar, jag vet inte. Det känns lite skrämmande att behöva känna sig som om man ”är i vägen” för politikerna idag, det känns lite som om de bara vill bli av med mig… kanske är det lösningen ändå? Är stupstocken de skapat en ÄKTA stupstock? Att sätta människor som arbetat och sen blivit sjuka i ett sånt här utanförskap borde vara straffbart. Vad är det som säger att jag inte har rätt till sjukförsäkringssystemet som alla andra, bara för att min sjukdom är mer långvarig? Skamligt!

 • Hur är det med inkomstförsäkring, vad täcker den?

 • Pingback: TIll socialen med er | Högbergs Tankar()