Dimmorna tätnar i sjukförsäkringsfrågan…

I den budget som presenterades igår utlovade regeringen en översyn av de nya sjukreglerna. Man säger (på sid 37 i utgiftsområde 10) att man i närtid ska ”se över om regelverken och deras tillämpning har fått icke avsedda konsekvenser för enskilda.

I dag i radion tar nu också den nye socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, ”bladet ifrån munnen” och säger: ”När jag nu säger att jag är beredd att till och med med förstoringsglas leta fel och brister, och med stor ödmjukhet ta till mig av sådant som inte blivit bra, så är det inte på något vis en förändring av den grundläggande reform vi har genomfört.

I en och samma mening lyckas alltså Kristersson, genom en avancerad retorisk piruettdans, både öppna och stänga dörren i frågan. Socialförsäkringsministern säger å ena sidan att han är beredd att till och med använda förstoringsglas när han letar efter fel och brister i sjukförsäkringen. Men samtidigt säger han å andra sidan, dessutom i samma andetag, att han egentligen inte beredd att göra något åt detta!? Hur ödmjukt/lyhört är det på en skala?

Dimmorna tätnar onekligen i frågan om regeringens utlovade översyn av sjukförsäkringen. Man undrar naturligtvis vad regeringens småpartier, som ju tidigare krävt en ordentlig översyn, säger idag. Vad säger exempelvis Solveig Zander, Birgitta Rydberg och Barbro Westerholm? Är ni nöjda med den moderate socialförsäkringsministerns besked (eller icke-besked) i frågan? Var det detta ni krävde?

 • GW

  Tänker han liksom CHP skylla på FK. I så fall är det på tiden att FK-s personal gör myteri.

 • trillan

  LÄKARE ,FÖRSÄKRINGSKASSA OCH ARBETSFÖRMEDLING REAGERA NU!!!!

 • Marie

  Hmm, behöver man förstoringsglas för att hitta eller se brister i nuvarande försäkring så kanske man inte är lämpad att syssla med sjukförsäkringen.
  Ungefär som att använda förstoringsglas för att leta efter Titanic……

 • KC

  Ta bort medicinska försäkringsläkare som ta betalt och gör ingen nytta!
  Ge sjuka som överklaga FKs beslut rättshjälp.

 • sonja

  Det som behöver genomlysas är vad för REHABILITERING som bjuds den som måste anlita sin sjukförsäkring. Och vad den i så fall har för kvalite.Det andra önskemålet är att handläggarna har en utbildning/ en legitimitet som presenteras för kunden/klienten.I den utbildningen/legitimiteten ska ingå ett vänligt, kunnigt och trovärdigt bemötande.I det tredje så borde folk,om det behövs, kunna få rättshjälp och tillgång till juridiskt ombud i en sån här situation. Vi måste våga börja ställa krav på den här försäkringsinstansen.Samma krav som vi ställer i andra situationer av livet,på andra försäkringsbolag,företag etc.Det är ju nämligen vi som både är uppdragsgivaren och vi som betalar Försäkringskassans personal. Saken har alltför länge förskjutits till att vi är suspekta bidragstagare som inte har rent mjöl i påsen.Det måste bli ett slut på att vi står där med mössan i handen och ber om ursäkt för oss själva.

 • Värdelöst..

  Vad är detta för värdelöst inlägg? Författaren verkar ju sjukt politiskt driven och ute efter att diskreditera Alliansen; Kristersson menar ju givetvis att nuvarande reform ska granskas noga men att hål och problemområden skall rättas till. Reformen är ju i grund och botten nödvändig, men det verkar ju ingen kännas vid längre (även om (S) hade gjort ngt liknande om de hade haft makten).

  Skärpning, din jävla sopa till skribent.