Roger Mörtvik

Arbetslinje eller arbetslöshetslinje?

Även om krisen för finansmarknaden och industrin kanske har börjat bottna, återstår flera andra kriser som förstärkts av att inte tillräckligt har gjort för att möta nedgången. Arbetslöshetskrisen har bara börjat och kommer att toppa om ett eller två år och sen hålla i sig flera år därefter.  Kommunerna förlorar skatteintäkter på grund av krisen vilket leder till personalneddragningar även i verksamheter där det finns stor efterfrågan på jobb – i omsorgen och skolan t.ex. Hur utgången blir avgörs inte bara av vad som händer i USA utan i hög grad även av regeringens grad av handlingskraft.

I veckan genomförde TCO en opinionsundersökning via Novus Opinion som tydligt visar att svenska folket inte är nöjt med hur regeringen har skött arbetslösheten så här långt. Och där beskeden till politikerna är tydliga.

Vid ett val vill 81 procent heller satsa på välfärden än fortsätta sänka inkomstskatterna. 58 procent anser att regeringen inte gör tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten. Mer pengar till kommunerna för skola och omsorg anses vara den viktigaste åtgärden när regeringen ska lägga fram sin budget.

I morgon lär regeringen träffas för att göra upp om prioriteringarna inför höstbudgeten. Då måste Sveriges bästa ställas före valtaktiska hänsynstaganden. Ska vi även komma ur jobbkrisen i tillräckligt snabb fart för att undvika massutslagning kommer det att kräva helt andra tag än vad regeringen har visat hittills. Det går inte att fortsätta bekämpa arbetslösheten på halvfart längre om man vill undvika att långtidsarbetslösheten biter sig fast.

Med nästan tio procents arbetslöshet måste alla krafter riktas in på att skapa fler jobb, investera för framtiden och stärka villkoren för de arbetslösa. Nu är det upp till bevis. Är pratet om arbetslinjen bara tomma ord eller…

 

DS, DN2, DN3SvD1, SvD2metro, Arbetarbladet

 • frasse

  som sossarna under 2003-2005 då siffrorna var lika höga fast UTAN en världskris?

 • björn

  För mig är välfärd sänkt arbetstid, så jag får ett eget liv vid sidan av löneslaveriet.
  Börja med att sänka arbetstiden så rättar nog en hel del problem till sig automatiskt.

 • Mats

  Björn, kolla med din arbetsgivare om du kan börja jobba deltid. Det brukar lösa sig. Svårare än så är inte saken

 • björn

  mats, de flesta arbetsgivarna tillåter inte deltidsarbete. Vad som krävs är en sänkning av all arbetstid, eftersom vi producerar mer per arbetande, och därför har vi stigande arbetslöshet.

  Jag ser inte det rationella i att en grupp arbetar sig sjuka, medans andra ser på och gör ingenting, funkar det så hemma hos dig, en jobbar och resten tittar på utan att hjälpa till?

  Dessutom är inte alla lika lyckligt lottade som mats, som har så hög lön att han har råd att välja när, och hur mycket mats vill obba.

  Det är skillnand på folk och folk, fast du mats, du älskar väl bara den välbeställda medelklassen :))